Prosecco Spumante Brut, Marsuret 0,75 l 2014 Veneto, Włochy Wino musujące o świeżym, owocowym charakterze. Zachwyca autentycznością i bezpretensjonalną stylistyką. Delikatne, krągłe i długo utrzymujące się bąbelki są nośnikiem aromatów jabłek, żółtej śliwki mirabelki, a także kwiatów wiśni i lipy
Prosecco Spumante Brut, Marsuret 0,75 l 2014 Veneto, Włochy Prosecco Extra Dry, Frozza 0,75 l 2014 Veneto, Włochy
Określenie Extra Dry – nie oznacza w przypadku Prosecco smaku całkowicie wytrawnego. Trunek zawiera około 14 gr cukru resztkowego, dzięki czemu naturalna dla tego typu win kwasowość jest perfekcyjnie równoważona subtelną słodyczą. W zapachu wino urzeka świeżymi aromatami dojrzałych owoców brzoskwini i jabłka
Brut Classic, Kreinbacher 0,75 l NV Somlo, Węgry Wino musujące wyprodukowane metodą tradycyjną, oparte na szczepie Furmint. Wita zapach kwiatów, miodu akacjowego i dymu. W ustach do palety doznań dołącza grejpfrut. Wspaniale mineralne, z lekko słonym – mineralnym posmakiem
Pinot Noir Rose Berg Brut, Huber 0,75 l 2013 Traisental, Austria
Różowe wino musujące ze szczepu Pinot Noir. Świeże i żywe, o lekko chlebowych aromatach, z owocowo-ziołowym akcentem. W ustach wiśnie, jagody i cytrusy. Trunek jest kremowy, mineralny, ze znakomitą kwasowością i strukturą
Champagne Classic Brut, Thienot 0,375 l NV Champagne, Francja
Trunek na wyjątkowe okazje dostępny w małych butelkach, w sam raz na dwa kieliszki. Nowoczesny w formie, oryginalny Szampan. Produkowany zgodnie z technologią określoną przepisami prawa winiarskiego w regionie Szampania we Francji. Skład win bazowych opiera się na szczepach Pinot Noir, Chardonnay oraz Pinot Meunier. Aromaty grejpfruta i gruszki
Cava Gran Reserva Brut Nature III Lustros 0,75 l 2006 Cava, Hiszpania
Wino produkowane z odmian Xarello 70% i Macabeo 30%. Wielokrotnie zdobywało tytuł najlepszej Cavy w Hiszpanii. Po wtórnej fermentacji butelkowej dojrzewa przez 5 lat nad osadem drożdżowym. W kolorze słomkowe z zielonkawym refleksem. Zapach tej szlachetnej Cavy jest silnie tostowy, rozpoznać tu można jeszcze kwiaty jaśminu, orzechy, toffi, suszoną figę i pieczone kasztany. W ustach obfite spienienie, potęgujące odbiór wyraźnych aromatów pralin i tostów, umiarkowaną kwasowość i dobrze zintegrowany ze strukturą wina alkohol
Champagne Classic Brut, Thienot 0,75 l NV Champagne, Francja
Nowoczesny w formie, oryginalny Szampan. Produkowany zgodnie z technologią określoną przepisami prawa winiarskiego w regionie Szampania we Francji. Skład win bazowych opiera się na szczepach Pinot Noir, Chardonnay oraz Pinot Meunier. W smaku trunek zwraca uwagę wyraźną kwasowością a silne musowanie potęguje wrażenie orzeźwienia. Aromaty grejpfruta, gruszki i świeżego ciasta drożdżowego są wyczuwalne w nosie i ustach
Champagne Classic Brut Vintage, Thienot 0,75 l 2006 Champagne, Francja
Oryginalny Szampan produkowany z najlepszej jakości winogron zbieranych w wyjątkowo udanych rocznikach. Składa się z win bazowych odmian Chardonnay i Pinot Noir. Zawiera naturalny dwutlenek węgla otrzymywany w procesie wtórnej fermentacji butelkowej. W smaku orzeźwiająca kwasowość, silne musowanie w ustach. Aromaty dojrzałych gruszek, pieczonego jabłka i tostów. Trunek dla koneserów – uświetni wyjątkową uroczystość lub wzbogaci swoim smakiem oryginalną potrawę
Seyval Blanc, 2012 Łazy, Polska
Seyval Blanc to białe, półwytrawne wino o aromacie owoców moreli, gruszki i zielonego jabłka. Idealny do serów i białych mięs. Muscat, 2012 Łazy, Polska Blanca, 2012 Łazy, Polska
Subtelna Bianca to białe, wytrawne wino o korzenno-owocowym aromacie z nutami cytrusów i miodu.
Gros Manseng – Sauvignon, MJ Janeil 0,75 l 2014 Gascogne, Francja
Lekkie, wytrawne, aromatyczne wino – doskonałe na początek posiłku jako aperitif. Produkowane jest w ciepłym klimacie Gaskonii, na południu Francji. W aromatach zwracają uwagę akcenty limonki, grejpfruta, słodkich winogron i marakui. Wspaniale orzeźwia, dzięki soczystej kwasowości i łagodnej mocy alkoholu
Chablis, Domaine du Colombier 0,75 l 2013 Bourgogne, Francja
Absolutna klasyka gatunku jeżeli chodzi o szczep Chardonnay. Aromaty w kieliszku przywodzą na myśl zapach żółtej orchidei oraz zielonych jabłek z gatunku papierówek i koszteli. Mineralny charakter struktury jest jednocześnie lekko oleisty. Wino pozostawia posmak białego grejpfruta, wydłużając wrażenie soczystości
Sancerre, Reverdy 0,75 l 2014 Loire Valley, Francja
Klasyczne Sauvignon Blanc z Doliny Loary, w którym delikatny zapach białej śliwy i kiwi uzupełniają akcenty kredowe. Jego smak jest delikatny, lekko słonawy i zaskakująco długi – przyjemnie współgra z orzeźwiającą kwasowością i agrestowym finiszem
Chablis 1-er Cru Fourchaume, Domaine du Colombier 0,75 l 2013 Bourgogne, Francja
Wino o soczystej kwasowości. Pochodzi z małej, nieco ponad 2ha działki prestiżowego 1-er Cru Fourchaume. Wiek krzewów między 25 a 55 lat daje winu wspaniałą głębię aromatów. W zapachu akcenty wapienno – mineralne z nutami cytrusów i odrobiną zielonego pieprzu w tle. Dojrzewanie wyłącznie w stali nierdzewnej spowodowało zachowanie czystych aromatów szczepowych, typowych dla odmiany Chardonnay
Pinot Grigio, Le Due Torri 0,75 l 2014 Friuli Venezia Giulia, Włochy
Pinot Grigio o jasnosłomkowy kolorze, subtelnym zapachu owoców cytrusowych i polnych kwiatów. W smaku zachwyca swoją świeżością, gdzie aromaty gruszek i cytrusów jednoczą się z delikatną kwasowością oraz przyjemnym posmakiem skórki z grejpfruta w finiszu
Soave, Opera Prima 0,75 l 2014 Veneto, Włochy
Na 25 ha winnicy znajdującej się u podnóża góry Lessini Hills, Silvano oraz jego żona Patrizia uprawiają kilka rodzajów winorośli. Jest tam między innymi szczep Garganega użyty do wyprodukowania Soave. Niesamowite wino, które rozwija się w kieliszku wraz z upływem czasu. Wino wytrawne z owocowymi i bardzo eleganckimi nutami
Piemonte, Włochy
La Fornace to podstawowe wino od Cinzi Bergaglio, mikro producentki posiadającej zaledwie 8 ha winnicę obsadzoną gronami Cortese. Trunek charakteryzuje się jasnozłotym kolorem z refleksami zieleni i typowym dla odmiany zapachem jabłek, cytrusów i akacji. W smaku pojawia się soczysty owoc brzoskwini, mirabelek a swój rześki finisz wino zawdzięcza dobrej kwasowości
Soave Campo Base, I Campi 0,75 l 2013 Veneto, Włochy
Apelacja Soave to największy areał produkcyjny win białych we Włoszech. Mimo to, można znaleźć wśród nich takie ciekawostki jak wina od Flavio Pra. Soave Campo Base jest doskonałym przykładem wina zrównoważonego, którego jakość daleko wykracza poza przyjęte w regionie normy. W zapachu znakomitej jakości aromaty polnych kwiatów, białych owoców; wino wytrawne o lekkiej strukturze
Gavi Il Grifone, Cinzia Bergaglio 0,75 l 2013 Piemonte, Włochy
Lokalny piemoncki szczep Cortese odsłania w przypadku tego wina nieoczekiwany i ukryty potencjał. Il Grifone prezentuje się elegancko i powściągliwie. W aromatach dominują wiosenne kwiaty polne z akcentami owoców egzotycznych. Jest delikatne i soczyste w trakcie picia oraz długie i mineralne po przełknięciu
Chardonnay Robi&Robi, L’Armangia 0,75 l 2012 Piemonte, Włochy
Winogrona pochodzące z jednych z najstarszych krzewów Chardonnay w Piemoncie, nasadzanych w 1976 i 1978 roku. Wino w 75% fermentujące w stalowych kadziach i w 25% w nowym dębie. Dojrzewanie na osadzie pozwala uzyskać większą kompleksowość i łagodny charakter, przez co lekkie aromaty bananów i pieczonego jabłka ustępują po chwili tostom i wanilii. Finisz dopełnia dobra kwasowość i akcenty mineralne
Vinho Verde, Ventozela 0,75 l 2014 Minho, Portugalia
Jasno-słomkowa barwa z zielonymi refleksami to wizytówka portugalskiego Vinho Verde. W zapachu jest świeże i aromatyczne. Dominują owoce białej brzoskwini, winogrona i jabłka. W smaku wino jest soczyste, delikatne i orzeźwiające – a przy niskiej zawartości alkoholu, bardzo przyjemne do picia jako aperitif w upalne dni
Esporão Private Selection Branco, Esporão 0,75 l 2009 Alentejo, Portugalia
Słomkowo-żółte w barwie, ciężkie i aromatyczne wino. Zostało wyprodukowane w 100% z odmiany Semillon, po półrocznym dojrzewaniu w dębowych beczkach. W zapachu prażone migdały, dojrzała brzoskwinia, tost, dym, słodka śmietanka i wanilia. Wino w ustach jest gęste, oleiste ze średnią kwasowością i rozgrzewającym alkoholem
Örég Tokek Bora, Kreinbacher 0,75 l 2012 Somlo, Węgry
Niezwykłe wino, stworzone z gron najstarszych krzewów rosnących na wulkanie Somlo. Bazalt zostawił tu swój podpis. Struktura wina jest potężna, wino niemal żelowo gęste. Znajdziemy tu w zapachu piwonie i jesienne róże, gruszki i morele oraz miód lipowy. Późny zbiór spowodował, że uczucie owocowej słodyczy dominuje nad znakomitą skądinąd kwasowością. Tostowe, beczkowe nuty dopełniają dzieła
Örökké, St. Andrea 0,75 l 2012 Eger, Węgry
Udana próba zrobienia na Węgrzech wina w burgundzkim stylu. Wino to powstaje tylko w dobrych rocznikach, przy użyciu całej gamy szczepów. Znakomita dojrzałość owocu, ma uboczny efekt w postaci wysokiej dawki alkoholu, co jednak nie przeszkadza przy takiej koncentracji smaku i aromatu. W efekcie dostajemy wino złożone, krągłe, lekko nawet oleiste, z wyraźną strukturą, niezwykle eleganckim nosem opartym na akacji, gruszce i ziołach, z wyczuwalną nutą mineralną. Znakomita kwasowość dodaje winu dynamiki, aromaty utrzymują się bardzo długo; znakomity finisz
Tokaj Furmint Reserve, Patricius 0,75 l 2013 Tokaj, Węgry
Potężny Furmint produkowany wyłącznie w najlepszych rocznikach. Wino wyróżnia bogata mineralność, wzbogacona o wyraziste cechy tokajskiego terroir. Wyczuwalne są kwiaty, morele i gruszki – w towarzystwie fantastycznej kwasowości równoważącej słodycz owocu. Lekko kremowe, smak kompleksowy, celnie uzupełniony beczką, która dodała temu winu nieco nut maślanych oraz akcent migdałów i przypraw. Eleganckie i wielowymiarowe, z cytrusowym finiszem
Eins-Zwei-Dry Riesling, Leitz 0,75 l 2013 Rheingau, Niemcy
Niemiecki Riesling o delikatnie wytrawnym charakterze, z cukrem resztkowym na poziomie 12 gr. Dominuje zapach skórki z limonki, cytryny oraz brzoskwiń. Usta są świeże, apetyczne i mineralne, a żywa struktura wina zwieńczona jest niuansem białych śliwek i zielonych jabłek
Riesling Kabinett Kirchenpfad, Leitz 0,75 l 2012 Rheingau, Niemcy
Riesling z kategorii off dry – półwytrawny – z doskonale wkomponowanym cukrem resztkowym. W nosie dominują słodsze aromaty gruszek oraz śliwki renklody. W ustach obecne na przemian wibrujące uczucie delikatnej słodyczy oraz cytrusowej kwasowości. Niebywała równowaga
Grüner Veltliner Gartling, Nigl 0,75 l 2014 Kremstal, Austria
Austriacka klasyka. Świeże i bardzo mineralne wino z regionu, w którym dominują skały i gleby lessowe. W kolorze pojawiają się refleksy zieleni i żółci. Zapach jest intensywny i przywodzi na myśl owoce gruszki, kwiaty jaśminu i akcenty krzemowe. W smaku kontynuacja doznań nosowych przez co wino konsekwentnie pobudza zmysły, jednocześnie drażniąc je nieco soczystą kwasowością
Grüner Veltliner Obere Steigen, Huber 0,75 l 2014 Traisental, Austria
Na winnicy Obere Steigen króluje less na ciężkim, twardym, czerwonym wapieniu. Krzewy mają wiek od 25 do 80 lat, posadzone są na działce na tyle stromej, że nie obeszło się bez zbudowania tarasów. Posiada barwę zielonkawo – żółtą. W zapachu eksplozja aromatów kwiatowych, następnie wyczuwalne są przyprawy korzenne i pieprz; po chwili dołączają zioła i morele oraz banany. Trunek jest pełny, skoncentrowany, głęboki i kompleksowy
Riesling Engelsberg, Huber 0,75 l 2014 Traisental, Austria
Winnice Engelreich i Berg to najlepsze siedliska apelacji Traisental. Wschodnia wystawa, w glebie zlepieńce z przewaga wapienia. Wino fermentuje w stali z czterogodzinną maceracją na skórkach, następnie dojrzewa na drożdżach przez 4 miesiące. W wyglądzie typowy kolor Rieslinga – żółty z zielonymi refleksami. Zapach przypomina kwitnący sad, brzoskwinie i skórkę grejpfruta. W ustach fantastyczna kwasowość równoważy słodycz owocu. Znakomity dynamiczny finisz z owocami pestkowymi i śladem słodyczy
Sauvignon Blanc STK, Tement 0,75 l 2014 Sudsteiermark, Austria
Bycie najlepszym winiarzem Styrii zobowiązuje – Tement staje na wysokości zadania. W tym Sauvignon znajdziemy wszystkie podręcznikowe cechy szczepu: jest agrest i rabarbar, jest świeżo skoszona łąka, jest bardzo dobra kwasowość. Styryjski wapień zostawił tu swój charakterystyczny, kamienny rys. Niesłychanie kulturalne i eleganckie, zrobione po europejsku, znakomicie łączy się z potrawami
Kremstal, Austria
Niezwykle kompleksowy Gruner Veltliner o złotym zabarwieniu. Jego paleta zapachowa składa się z aromatów pigwy, dojrzałych bananów, dymu, szałwii, mięty oraz posiada wyrazisty mineralny wydźwięk. Na podniebieniu gładkie i kremowe, a zarazem krystalicznie czyste i orzeźwiające. Bardzo długi i majestatyczny posmak
Chardonnay Eve, Charles Smith 0,75 l 2013 Columbia Valley, Washington State, USA
Charles Smith – winiarz kontrowersyjny – często wspomina, że jego największą miłością jest Francja. W stylistyce swoich win wzoruje się na klasykach mekki światowego winiarstwa. I tak w Chardonnay Eve, struktura przypomina trunki z apelacji Chablis lub Macon-Village, gdzie profil białych win to czystość, świeżość i elegancja. Intensywność zielonego jabłka, soczystość gruszki i solidna mineralność, porusza nasze zmysły i daje wiele spełnienia w rześkim zakończeniu
Torrontes, Manos Negras 0,75 l 2013 Salta, Argentyna
Torrontes – biały szczep z Argentyny, najczęściej pochodzący z winnic leżących powyżej 2000 m n.p.m. W nosie aromaty kwiatów i winogron, dojrzałych moreli, wanilii oraz domieszka różowych grejpfrutów. Styl świeży, wytrawny choć delikatnie podążający w stronę lekkiej słodyczy. Podniebienie zachwyca, czuć lekkość i spełnienie, soczystość i bogactwo. Wino półwytrawne
Chardonnay Reserva Adobe, Emiliana 0,75 l 2013 Casablanca Valley, Chile
Orzeźwiający aromat cytrusów i subtelna nuta tropikalnych owoców, takich jak ananas i melon. Świeże i soczyste. Bogata osobowość dzięki 3 miesięcznemu kontaktowi części wina z francuską i amerykańską beczką. Zrównoważone, oferuje długi i przyjemny posmak
Riesling Reserva, Emiliana 0,75 l 2013 Bio-Bio Valley, Chile
Mocny akcent słodkiego grejpfruta oraz olejku cytrusowego w nosie, w tle aromaty miodu oraz nafta. W ustach dojrzały owoc z podkreśloną mineralnością. Wino jest czyste i dobrze zrównoważone. Zachwyca od pierwszej kropli. Prowokujące
Sauvignon Blanc Gran Reserva Novas, Emiliana 0,75 l 2013 San Antonio Valley, Chile
Mała apelacja, mały skarb. Tuż przy Oceanie Spokojnym, na wysokości stolicy Chile, ma swoje gniazdko region San Antonio. Owocem tego miejsca to wina o wyjątkowym profilu oraz jakości. W winie znajdziemy dużo aromatów tropikalnych, zielonej chili, białego pieprzu oraz grejpfruta. Soczystość budowy zwraca na siebie uwagę już przy pierwszym łyku. Wino daje dużo radości
White Blend, Signos de Origen, Emiliana 0,75 l 2013 Casablanca Valley, Chile
Ciekawa wizja wina, gdzie ideą jego twórcy był kupaż kilku szczepów, głównie Chardonnay, Roussanne i Viognier. Skojarzenia bezpośrednie to połączenie dobrego, kruchego Burgunda z gęstym winem znad Rodanu. Silny charakter trunku zwraca na siebie uwagę aromatami, w zapachu: białe kwiaty, morela, ananas, miód oraz orzechy i migdały. Moc struktury daje dużo satysfakcji wszystkim poszukującym poważnych wrażeń. Nigdy niekończąca się opowieść w postaci długiego posmaku. Wyzwanie dla koneserów win ciężkich
Sauvignon Blanc Satellite, Spy Valley 0,75 l 2014 Marlboroug, Nowa Zelandia
Wino urzeka wyraźnym aromatem marakui, czarnej porzeczki i agrestu, subtelnie dopełnione nutą owoców zielonego jabłka, grejpfruta, kiwi oraz mango. W ustach przebojowo świeże, oferuje solidnie dopracowaną owocowość z rześkim, długim zakończeniem. Esencja spokoju i relaksu
Chardonnay, Spy Valley 0,75 l 2013 Marlboroug, Nowa Zelandia
Nowoświatowe, pełne Chardonnay o mocno słomkowym zabarwieniu, atrakcyjnych aromatach białych brzoskwiń, fig i delikatnych niuansów pieczonych orzechów. Na styl wina mocno wpłynęło 12 miesięczne leżakowanie na osadzie w beczkach dębowych. Wyczuwalne gęste, niemal kremowe w pełnej równowadze z subtelną kwasowością. Dużo elegancji z uroczym, świeżym posmakiem na zakończenie
Gewurztraminer, Spy Valley 0,75 l 2014 Marlboroug, Nowa Zelandia
Szczep Gewurztraminer łapie za serce z pierwszym łykiem. To półwytrawne wino cechuje intensywny aromat przypraw orientalnych w towarzystwie imbiru i grejpfruta, z mocnym akcentem kwiatów róży. W ustach pełne, eksplozja smaku cytrusów i owoców tropikalnych. Pozostawienie wina na osadzie podczas dojrzewania, wzbogaciło strukturę wina o mocno odczuwalne akcenty śmietankowe. Niepowtarzalne wino, jedyne w swoim rodzaju, pozostawia niezwykle przyjemny, długi posmak
Riesling, Greywacke 0,75 l 2011 Marlboroug, Nowa Zelandia
Przy pierwszej próbie podejścia do kieliszka napełnionego Rieslingiem od Kevina Judda, tylko jedno skojarzenie przychodzi na myśl – pełnia szczęścia. Bogactwo aromatów wzbudza naszą ciekawość w dość szybkim tempie. Jaśmin, lawenda, limonka oraz mandarynka pojawiają się od razu i trwają do ostatniej kropli w kieliszku. Wyraźny posmak słodyczy akcentuje półwytrawny charakter tego wina
Chardonnay, Greywacke 0,75 l 2011 Marlboroug, Nowa Zelandia
Jedna z perełek Kevina Judda, ex-winemakera słynnej winnicy Cloudy Bay. Wino jest niepowtarzalne i uwodzicielskie. W aromatach, mandarynkę i różowy grejpfrut łączy wyjątkowymi akcentami prażonych orzechów, świeżo upieczonego ciasta migdałowego oraz zapachu dymu. Bogata struktura na podniebieniu, dopracowana została do granic możliwości. Wino wyznacza niedościgniony standard jakości dla swojej odmiany. Elegancja i finezja w jednej chwili przenosi nas do Burgundii, a dokładniej do apelacji Meursault – z tym, że pięciokrotnie taniej
Orix, Winnica Zadora 0,75 l 2014 Małopolska, Polska
Wino z młodej winnicy ze Szczepanowic, nieopodal Tarnowa. Są tutaj szczepy takie jak Orion, Ortega i Merzling, Wino wytrawne, doskonałe na aperitif, z wyczuwalnymi nutami agrestu
Real Rubio, 2013 Rioja, Hiszpania
Wino różowe produkowane ze szczepu Tempranillo, lekko owocowe (malina, truskawka, wiśnia), wytrawne, łagodnie orzeźwiające, idealne do lekkich przekąsek.
Cuvée, 2012 Łazy, Polska
Cuvée, czerwone, wytrawne wino jest kupażem dwóch szczepów winorośli Maréchal Foch i Léon Millot o aromacie kwiatów czarnego bzu, wiśni, czereśni i borówek.
Rondino, Winnica Zadora 0,75 l 2013 Małopolska, Polska
Wino z młodej winnicy Zadora, będącej kontynuatorką tradycji winiarstwa w Szczepanowicach nad Dunajcem, rozpoczętego przez dworską winnicę istniejącą aż do XIX w. Szczep Rondo to hybryda wytworzona w Geisenheim w Niemczech. Wino wytrawne o rubinowym kolorze, z dużym potencjałem dojrzewania
Merlot MJ, Mas Janeil 0,75 l 2013 Pays d’Oc, Langwedocja-Roussillon, Francja
Wytrawne, średnio ciężkie wino produkowane ze znanego na całym świecie szczepu Merlot. Uwielbiane za łatwo rozpoznawalne aromaty wiśni i czekolady oraz umiarkowaną kwasowość. Wino nadaje się na każdą okazję, szczególnie polecane w porze codziennego lunchu
Cuvée des Ardoises, Château des Erles 0,75 l 2011 Fitou, Francja
Wino produkowane w suchym i gorącym klimacie południa Francji, regionu Fitou. Do kompozycji tego trunku wykorzystano odmiany Syrah, Grenache i Carignan. Po fermentacji wino dojrzewa przez rok w dębowych baryłkach. W zapachu malina, wiśnia, czarna porzeczka oraz nuty wanilii, dymu i czarnego pieprzu. To wspaniale pachnące wino posiada zrównoważoną strukturę opartą na umiarkowanej kwasowości i przyjemnie szorstkich garbnikach
Sancerre Rouge, Domaine Bernard Fleuriet et Fils 0,75 l 2013 Sancerre, Loire Valley, Francja
Przejrzysta i rubinowa barwa to znak rozpoznawczy szczepu Pinot Noir. Sprzyjające chłodne siedlisko Doliny Loary, pozwoliło na uzyskanie bardzo eterycznego wina o aromatach poziomek, malin, granatu, czarnego pieprzu oraz cynamonu. W smaku, jak echo odbija się ta sama owocowość, co i w zapachu, dając wino delikatne i eleganckie. Godny zastępca burgundzkich pinotów
Chateau Teyssier 0,75 l 2010 Saint Emilion Grand Cru, Bordeaux, Francja
Wino produkowane w posiadłości magnata winiarskiego Jonathana Maltusa. Skomponowane w 70% z odmiany Merlot oraz 30% Cabernet Franc. W zapachu lukrecja oraz owoce leśne uzupełniane akcentami cedru i kawy. Trunek w smaku jest średnio ciężki o aksamitnych garbnikach i umiarkowanej kwasowości. Tim Atkin (MW) ocenia to wino na 94 punkty na 100 możliwych, uważając je za jedno z najbardziej ekscytujących win w regionie
Marquiz de Calon, Chateau Calon-Segur 0,75 l 2011 St-Estephe, Bordeaux, Francja
Wytrawne, średnio ciężkie wino o głębokich aromatach wiśni i czekolady. Wyprodukowane w 80% z odmiany Merlot i 20% z Cabernet Sauvignon, jest drugim winem słynnej posiadłości Calon-Segur. W smaku śliwki węgierki, borówki, odrobina kawy i wanilii oraz typowy dla regionu akcent ziemisto-mineralny
Chateau M, Chateau Marquis de Terme 0,75 l 2011 Margaux, Bordeaux, Francja
Wino ma głęboki i wyraźny kolor ciemnego rubinu z fioletowymi refleksami. Elegancki zapach, w którym przeważają aromaty kwiatów oraz dzikich leśnych owoców. Usta świeże z wyraźnymi nutami przypraw, owoców i lukrecji. W smaku trunek jest miękki z umiarkowaną kwasowością, która daje dużo przyjemności będąc idealnie zrównoważoną z aksamitnymi taninami
Le Petit Caillou, Chateau Ducru-Beaucaillou 0,75 l 2009 Saint-Julien, Bordeaux, Francja
Trunek powstały ze starych krzewów słynnej posiadłości Ducru-Beaucaillou, ceniony przez koneserów za szczególnie atrakcyjną relację ceny do jakości. Wino o barwie purpurowo – rubinowej. W zapachu akcenty lubczyku, warzyw, dżemu z truskawek i czarnej porzeczki. W ustach wyczuwalnie rozgrzewający alkohol i przyjemnie cierpkie garbniki. Pozostawia czekoladowo-wiśniowy posmak
Chateauneuf du Pape, Chateau St. Cosme 0,75 l 2012 Chateauneuf du Pape, Rodan Valley, Francja
Znakomitej klasy wino z południowej części Doliny Rodanu. Produkowane jest na bazie win ze szczepów Syrah, Grenache i Carignan. W smaku cierpkie o wyraźnej kwasowości i mocno rozgrzewającym alkoholu. Aromaty jeżyn, kawy i ziół silnie dają się odczuć w nosie i ustach. Klasyka gatunku w najlepszym wydaniu
Chateau Giscours 0,75 l 2006 Margaux, Bordeaux, Francja
Wino wyprodukowane z odmian Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. Dojrzewało przez 28 miesięcy w nowych i jednorocznych baryłkach. Posiada intensywnie bordową barwę i złożone aromaty. Wyczuwalne są tutaj dojrzałe jeżyny, porzeczka, wiśnia i suszone śliwki. Wraz z napowietrzaniem wyczuć można zapach pieprzu, trufli, ziemi a także wanilii, cedru i kakao. Struktura bardzo bogata z intensywną kwasowością, bardzo ciepłym alkoholem i miękkimi, jedwabistymi garbnikami
Barbera d’Asti Sopra Berruti, L’Armangia 0,75 l 2013 Piemonte, Włochy
Krzewy Barbery pochodzące z siedliska Canelli. Wino fermentuje i dojrzewa, częściowo w dębowych beczkach Tini o pojemności 500L, a częściowo w stali nierdzewnej. Kolor rubinowo – fioletowy. W smaku pojawiają się głównie owoce żurawiny i wiśni, które odpowiadają za rześką i soczystą kwasowość, wsparte aromatami kwiatów lukrecji i migdałów, dają wino bardzo świeże i radosne
Nebbiolo d’Alba, Bel Colle 0,75 l 2011 Piemonte, Włochy
Kolor rubinowy, przejrzysty z jasnymi refleksami ceglastymi. W zapachu dominują niuanse kwiatowe i owocowe, a prym wiodą fiołki i malina. Wino w smaku jest miękkie, lekkie i łagodne. Harmonijna kwasowość lekko kontrastuje z lukrecjowym, lekko słodkawym finiszem
Barbera d’Asti Nizza Vignali, L’Armangia 0,75 l 2010 Piemonte, Włochy
Wino pochodzi z ponad 70 letnich krzewów. Dojrzewa w nowych beczkach i pojemności 500L przez 12 miesięcy, a następnie przez 8 miesięcy w dużych beczkach o pojemności 50hl. Przez aromaty owoców czereśni i śliwki, przedziera się wyczuwalny akcent tytoniu i mocno palonej kawy. Wino z ogromną równowagą pomiędzy wyraźnymi garbnikami, alkoholem i kwasowością
Barolo, Bel Colle 0,75 l 2006 Piemonte, Włochy
Wino przeszło 30 dniową macerację i trzy letnie dojrzewanie w drewnianych beczkach o pojemności 50hl. W nosie na pierwszym planie pojawiają się delikatne nuty kwiatów i owoców runa leśnego. Bardzo apetyczna paleta smakowa rozwija się od fiołków i rabarbaru, aż po aromaty tytoniu i gumy arabskiej
Barolo San Rocco, Azelia 0,75 l 2005 Piemonte, Włochy
Podobnie jak Brico Frisco, San Rocco winifikowane jest oddzielnie i dojrzewa 2 lata w barrique. Jednak gleba w Serralunga d’Alba, skąd pochodzą winogrona, jest bardziej bogata w gliny i wapienie, co daje solidniejsze garbniki oraz większą złożoność aromatów. Poza charakterystyczną lukrecją i fiołkami, pojawia się nuta ziemi, przypraw, ziół i grafitu. Majestatyczne!
Piemonte, Włochy
Wyraźnie brunatny kolor wina świadczy o jego dojrzałości i gotowości do picia. Trunek ten obfituje w aromaty dżemu wiśniowego, płatków róż i czarnej herbaty, uzupełnianych akcentami grzybowo – ziemistymi. Na podniebieniu zdecydowany garbnik, zmiękczony już nieco przez upływ czasu. Wino polecane dla koneserów gatunku, jest nadzwyczaj konsekwentne i finezyjne
Barolo Vigna del Gris, Conterno Fantino 0,75 l 1996 Piemonte, Włochy
Rarytas od jednego z najlepszych producentów z Piemontu. Barolo z działki Vigna del Gris posiada ciemną, brunatno – miedzianą barwę. Jego aromaty skupione są wokół czerwonych i czarnych, dobrze dojrzałych owoców, z wybijającą się nutą wiśni oraz dopełnieniem niuansami skóry, kawy i tytoniu. Po niemal dwóch dekadach dojrzewania w butelce smak wina jest już doskonale zaokrąglony z wciąż obecnym garbnikiem utrzymującym klasyczny charakter tego znakomitego Barolo. Wielkie i intensywne wino z niebywale długim finiszem
Primitivo, Amastuola 0,75 l 2014
Wino o rubinowym kolorze, głębokie i jasne, bogate w owocowe aromaty (nuta śliwek i wiśni, intensywnie współgra z cynamonem, nutą jagód i przypraw).
Primitivo di Manduria 80 Vecchie Vigne, C. Moro 0,75 l 2013 Puglia, Włochy
Produkowane ze starych, 80 letnich krzewów wino zaskakuje ciężką lecz aksamitną strukturą. W smaku jest półwytrawne, o bardzo łagodnej kwasowości i mięsistych, gęstych garbnikach. Mocno rozgrzewający alkohol dodaje charakteru temu pachnącemu słońcem winu. W zapachu rozwinięty bukiet dżemu z czarnej porzeczki, dojrzałych jeżyn, kawy i wanilii
Chianti Classico, Le Cinciole 0,75 l 2010 Toscana, Włochy
Po 15 dniowej fermentacji w kadziach cementowych, wino trafia na 12 miesięcy do beczek z dębu francuskiego o pojemności 20hl. Uwodzi wyraźnymi aromatami wiśni i ziół. Rozmaryn, szałwia i ściółka leśna, idealnie oddają charakter siedliska w Panzano. Garbniki są miękkie, ale nie pozbawione charakteru, natomiast kwasowość ożywia całą kompozycję, nadając jej zwiewności i elegancji
Rosso di Montalcino, Salicutti 0,75 l 2011 Toscana, Włochy
W odróżnieniu od pozostałych producentów, Francesco Leanza swoje Rosso wypuszcza na rynek nieco później. Tym samym mamy wino, które zachwyca swoją kompleksowością i potencjałem. Śliwka, przyprawy i skóra, to z pewnością aromaty dominujące. Nie brakuje w nim jednak świeżości oraz aksamitnej taniny, pochodzącej z francuskiego dębu Allier. Wszystko razem daje wino wyważone i bardzo eleganckie, które w tym roczniku prezentuje się ciekawiej, niż wiele wysokiej klasy Brunello
Dopoteatro, Salicutti 0,75 l 2011 Toscana, Włochy
Winogrona odmiany Cabernet Sauvignon, z których to wino powstaje, rosną w siedlisku o kształcie amfiteatru greckiego, gdzie doskonała, południowa ekspozycja, pozwala na najbardziej efektywny rozwój owoców. Trunek dojrzewa przez 18 miesięcy we francuskich dębów Allier (5hl), dzięki czemu, poza dojrzałymi owocami czarnej porzeczki i eukaliptusem, pojawiają się akcenty runa leśnego i ziemistości. Smak jest bardzo bogaty i elegancki, z dobrą, soczystą kwasowością i długim finiszem
Brunello di Montalcino Vigna Soccorso, Tiezzi 0,75 l 2009 Toscana, Włochy
Wino pochodzące z jednej z najwyżej położonych siedlisk w Montalcino, tuż przy samym murze miasteczka na wysokości 500 m n.p.m. Wysoka lokalizacja pozwala z jednej strony na odpowiednio wysokie nasłonecznienie krzewów, a z drugiej na odpowiednią wentylację w upalne dni. Dzięki temu mamy wino dojrzałe, soczyste ale i zwiewne i eleganckie. Atakuje owoc wiśni i czereśni. W drugim planie akcenty tytoniu i nuty ziemiste. Końcówka jest spójna z bardzo dobrze wtopioną kwasowością
Il Carnasciale 0,75 l 2010 Toscana, Włochy
Jedno z najbardziej unikatowych win świata. Winnica, położona w klasycznej strefie Radda di Chianti ma wyłączne prawo do uprawy szczepu Caberlot. Wino wytwarzane jest wręcz w chałupniczy sposób dzięki czemu osiąga wspaniały bukiet i smak. Carnasciale to druga selekcja win z młodszych winnic posiadłości słynnej z produkcji kultowego Caberlota. Tylko 4000 butelek Carnasciale każdego roku trafia do garstki koneserów na całym świecie. Wspaniałe doświadczenie dla prawdziwych miłośników win klasy premium
Ornellaia 0,75 l 2009 Toscana, Włochy
Ornellaia to kupaż Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot. Przepiękne wino z nutami czekolady i ziół. Wino zrównoważone z wyczuwalną kwasowością, delikatnymi taninami i długim finiszem. Wino 18 miesięcy dojrzewa w beczkach, a następnie jeszcze 12 miesięcy w butelkach zanim trafia do sprzedaży. Na zdrowie
Sassicaia 0,75 l 2009 Toscana, Włochy
Jedno z najlepszych win świata, zaklasyfikowanych do tzw. Super Toscan. Wino, w skład którego wchodzą winogrona Cabernet Sauvignon 85% i Cabernet Franc 15%, 24 miesiące spędza w beczkach z nowego dębu francuskiego. Sassicaia to intensywny rubinowy kolor. Aromaty owocowe z jagodami na czele. Wino bardzo eleganckie, aksamitne z długim finiszem
Merlot, Le Due Torri 0,75 l 2012 Friuli Venezia Giulia, Włochy
Ta popularna francuska odmiana w niewielu miejscach półwyspu apenińskiego przynosi równie dobre efekty co we Friuli. Odpowiednie nasłonecznienie i łagodna bryza znad morza Egejskiego pozwalają na dojrzałość winogron przy odpowiednim utrzymaniu świeżości i kwasowości. Po fermentacji wino trafia na 6 miesięcy do beczek, dzięki czemu poza aromatem dojrzałych jeżyn i śliwek, znajdziemy również akcenty runa leśnego i mokrej ziemi
Valpolicella Ripasso Superiore, Le Ragose 0,75 l 2010 Veneto, Włochy
Wino pochodzi z niewielkiej parceli La Sassine o areale 3 ha. Sok z winogron wstępnie jest fermentowany w stalowych kadziach, po czym dodawane są do niego skórki po wytłoczeniu słynnego Amarone. Cukier pozostały w skórkach pobudza drożdże, co pozwala na przeprowadzenie wtórnej fermentacji. Efektem jest równowaga pomiędzy lekkością struktury a złożonością aromatów. Świeże czereśnie, trochę akcentów likierowych, balsamicznych oraz liściastych wtopione są w strukturę miękkich tanin i soczystej kwasowości
Amarone della Valpolicella, Corte Moschina 0,75 l 2012 Veneto, Włochy
Wykorzystanie metody appassimento, podczas której winogrona podsuszane są przez 120 dni na specjalnych matach, tracąc tym samym ponad 60% swojej masy daje nam aksamitne i zmysłowe wino z regionu Veneto. Wino po 24 miesiącach leżakowania w dębowych beczkach, ma eleganckie i miękkie taniny, bogatą strukturę owoców leśnych z jeżynami i borówkami na czele
Amarone della Valpolicella, I Campi 0,75 l 2010 Veneto, Włochy
Zmysłowe i uwodzicielskie wino z północnych Włoch. Swoje niebywałe oblicze zawdzięcza specyficznej metodzie appassimento, podczas której winogrona podsuszane są przez kilka miesięcy na specjalnych matach, tracąc tym samym ponad 60% swojej masy. Wytworzone tą metodą wino, ma wysłodzone miękkie taniny oraz bogatą, ciepłą strukturę suszonych owoców z akompaniamentem ziół i przypraw korzennych, tj. cynamon, gałka muszkatołowa czy anyż
Veneto, Włochy
Rodzina Galli, razem z guru Amarone, Giuseppe Quintarellim, to jedni z pierwszych wirtuozów winiarstwa weneckiego, którzy zastosowali metodę appassimento – czyli podszuszania winogron. Ich powściągliwe i zarazem inteligentne podejście, pozwoliło na otrzymanie wina, w którym poza aromatami podsuszonych owoców, nie brakuje świeżości i lekkości. Wino dojrzewało w dużych beczkach z dębu słowiańskiego przez 4 lata. Feeria zapachów rozciąga się od śliwki, przez jeżyny, smorodinę, aż po akcenty balsamiczne. Wszystko wykończone soczystą, zintegrowaną kwasowością
Inama, Oratorio di San Lorenzo 0,75 l 2007 Veneto, Włochy
Wyborne wino z marglowo-wapiennych najlepszych winnic w regionie Colli Berici – Veneto. Wytwarzane jedynie z najlepszych gron Carmenere. Dojrzewane 18 miesięcy we francuskich beczkach i 12 miesięcy w butelkach. Oferuje głęboki, nieomal nieprzejrzysty kolor, gęsty bukiet czarnych owoców, pieprzu, kakao i wanilii. W ustach niezwykle intensywne, dojrzałe i cudownie zbalansowane, ze znakomitym bardzo długim finiszem
Rioja Crianza, Real Rubio 0,75 l 2010 Rioja, Hiszpania
Młoda i nieokrzesana Rioja, zaskakująca bogactwem aromatów. Znakomita relacja jakości do ceny. Real Rubio Crianza to wino, które leżakuje aż 18 miesięcy w dębowych, 225 litrowych beczkach. Składa się w 80% z win bazowych Tempranillo oraz 20% Garnacha. Cechuje się pikanterią, przyprawowo-owocowym charakterem i potężną dozą aromatów związanych ze wspomnianym dojrzewaniem w dębie
Rioja Reserva, Valenciso 0,75 l 2007 Rioja, Hiszpania
Wyjątkowa i wielowymiarowa Rioja produkowana przez producenta tylko w klasie Reserva. Wino wyprodukowane jest w 100% z odmiany Tempranillo, dojrzewało przez 20 miesięcy we francuskich i amerykańskich baryłkach. Stylistyka przywodzi na myśl eleganckie wina z Bordeaux. Aromaty zdominowane są przez ciemne owoce z akcentami ściółki leśnej, ziemistości i ze szlachetnymi nutami grzybowymi w tle. Smak soczysty, podniebienie wypełniają miękkie garbniki skomponowane z wyraźną, przyjemną kwasowością
Rioja Gran Reserva, Vina Pomal 0,75 l 2004 Rioja, Hiszpania
Wino dojrzewające przez 3 lata w dębowych beczkach, a następnie przed sprzedażą jeszcze co najmniej dwa lata w butelkach. Jest wyraźnie cierpkie i aromatyczne – to prawdziwie męski trunek. Dobra równowaga struktury sprawia, że żaden z jej elementów nie wybija się na plan pierwszy, dzięki czemu wino pije się z łatwością, pomimo dość gęstego ekstraktu. W nosie zapach dżemu z ciemnych owoców przeplata się z suchymi liśćmi, dębem, wanilią i kawą. Wspaniałe i niezapomniane wino, polecane dla miłośników win ciężkich
Rioja Reserva Vina Ardanza, La Rioja Alta 0,75 l 2005 Rioja, Hiszpania
Dojrzała i w pełni gotowa do picia Rioja. W kolorze czysta, jaskrawa czerwień. Bukiet wyrazisty, z pikantną nutą kawy, czekolady, wanilii, goździków, miodu z delikatnymi aromatami drzewnymi, na tle dojrzałych ciemnych owoców. Wino jest wspaniale zrównoważone, posiada żywą, kuszącą kwasowość, która łączy się z bogatymi, już ułożonymi taninami. Długi waniliowo-przyprawowy posmak, którego tradycyjna elegancja, złożoność oraz aromatyczna moc są szczególnie uwydatnione w tym roczniku
7 Lunas, Campos Goticos 0,75 l 2005 Ribera del Duero, Hiszpania
Ciężkie, majestatyczne wino produkowane w 100% z odmiany Tempranillo. Aromaty są złożone i wraz z napowietrzaniem nabierają ekspresji. Dominują tutaj zapachy jeżyn, dżemu z wiśni i tytoniu. Wino dojrzewało przez dwa lata w dębowych baryłkach, dlatego posiada wyraźnie ściągające garbniki i wspaniałe akcenty wanilii i toffi
Falorca Tinto, Quinta de Falorca 0,75 l 2010 Dao, Portugalia
Głęboka purpurowa kolorystyka zwiastuje wino o solidnej budowie, gdzie efekt końcowy został osiągnięty poprzez starzenie wina przez 16 miesięcy we francuskim dębie. Pełne ciemnego owocu oraz nut ziemistych, rozwijające się w kieliszku z minuty na minutę. W ustach przyjemnie mięsiste ze świetnie zintegrowaną taniną. Podstawowe wino pokazujące ogromny potencjał tego producenta
Po de Poeira, Poeira 0,75 l 2012 Douro, Portugalia
Po de Poeira to wieloszczepowy kupaż, który dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach. Bazę wina stanowią takie odmiany jak: Tinta Roriz, Sousao, Touriga Franca, Touriga National. W bukiecie kompozycja aromatów leśnych owoców ze szlachetnymi nutami ziemisto-tytoniowymi. Usta są zarówno charakterne (skóra, liście), jak i doskonale wyważone świeżością oraz soczystością ciemnych owoców (jagody, porzeczki) oraz rabarbaru
Athus Cuvée, Gere 0,75 l 2011 Villány, Węgry
Owocowe aromaty, jagody i wiśnie z akcentem korzenno-paprykowym. Doskonała kwasowość daje winu kręgosłup, koncentracja na dobrym poziomie. Jest świeżo, aromatycznie, nie za ciężko a i finisz przyjemny
Csakegyszóval Pinot Noir, St. Andrea 0,75 l 2012 Eger, Węgry
Pinot Noir w Egerze czuje się równie dobrze jak w rodzimej Burgundii. Aromat tego wina przypomina znakomicie dojrzałe czereśnie i maliny oraz ma całą gamę przypraw korzennych. W tle tony jesiennych liści oraz nagrzanej ziemi. Smak i tekstura wina oparte na kakao i kawie, zaś owoc, choć świetny, gra długie skrzypce. Doskonała równowaga, świetna koncentracja aromatów i smaków
Infusio, Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet 0,75 l 2013 Pannonhalma, Węgry
Flagowa czerwona butelka Benedyktynów z Pannonhalmy. Wino produkowane w limitowanych ilościach, powstające z najlepszych gron i to wyłącznie z najlepszych roczników. Niezwykłą koncentrację aromatu i smaku zawdzięcza perfekcyjnej dojrzałości gron, przedłużonej do 40 dni maceracji praz 14-miesięcznemu dojrzewaniu w nowych, średnio wypalonych baryłkach. W wyglądzie bardzo ciemna czerwień, wpadająca w fiolet. Aromat dojrzałych jeżyn, żurawiny, leśnej ściółki, grzybów oraz wyraźna nuta fiołków. Dąb obecny w postaci tonów kokosowo – waniliowych. W ustach mięsiste, strukturalne, z ułożonymi taninami. Dodatkowo pojawiają się nuty dzikiej wiśni, wędzonej śliwki i ciemnej czekolady. Znakomita budowa i długość
Hangács Egri Bikavér Superior, St. Andrea 0,75 l 2011 Eger, Węgry
Ten Bikavér nastawiony jest nie tyle na potęgę smaku i aromatów, co na pokazanie unikalności winnicy – cru Hangács. Dlatego charakteryzuje się nie mocą, lecz elegancją i równowagą. Stąd też wynika łagodniejsze potraktowanie beczką – tylko 17 miesięcy. W zapachu aromaty fiołków, malin i jeżyn, w ustach pojawia się dodatkowo wędzona śliwka, czekolada, pieprz i przyprawy korzenne. Wino kompleksowe, energetyczne, zbudowane na aromatach i dynamicznej kwasowości
Valóban Méltó Pinot Noir Selection, St. Andrea 0,75 l 2009 Eger, Węgry
Pokazowa butelka, manifest ideowy winiarza. Udana próba stworzenia wysokiej klasy burgunda w Egerze. Rubinowy w barwie Pinot z niezwykle eleganckim nosem pełnym kwiatów, truskawek, czarnej wiśni i słodkich orientalnych przypraw, które w ustach przechodzą wręcz w smaki piernikowe. Po chwili, w ustach pojawia się też imbir i ciemna czekolada. Bardzo dobra struktura, taniny jak jedwab i świetny finisz
Merengo Egri Bikaver Superior, St. Andrea 0,75 l 2011 Eger, Węgry
W zasadzie wszyscy jesteśmy przekonani, że wino robi się z winogron. W przypadku tego trunku można mieć pewne wątpliwości – to jest bomba czekoladowo-kawowo-kakaowa. Miłe dodatki wyczuwalne nosem to tytoń, leśna ściółka, przyprawy korzenne i ogromna porcja owocóz na czele z czereśnią, maliną i likierem wiśniowym. Głębia bukietu niewyobrażalna. Kolejne pokłady smaku i aromatu otwierają się powoli, zatem jest to wino na dłuższe posiedzenie. Potężna struktura, równocześnie jedwab w ustach, dobrze wpasowana kwasowość. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w nowych baryłkach, co stało się jedną z przyczyn tej wspaniałej kompozycji aromatów
Kopár Cuvée, Gere 0,75 l 2011 Villány, Węgry
Zapachy doskonale zdefiniowane, uderzają wrażeniem krągłości i dojrzałości. Na pierwszym planie czarne jagody, jeżyny, porzeczki i suszone śliwki, jest też kawa i czekolada. W tle grzanki i śródziemnomorskie zioła z lawendą i rozmarynem w roli głównej. Nuty beczkowe zostały wyraźnie zaznaczone i dobrze wkomponowane w całość. Mimo wysokiego poziomu alkoholu równowaga jest znakomita. Potężne ciało, kwasowość w dostatku, obfite i dojrzałe taniny, boski finisz
Horitschoner Blaufränkisch, Weninger 0,75 l 2014 Mittelburgenland, Austria
Grona Blaufränkisch pochodzą z organicznie uprawianej winnicy z 25-letnimi krzewami. Podczas winifikacji stosowane są wyłącznie naturalne drożdże. Wino przechodzi 10-dniową macerację i samoczynną fermentację małolaktyczną w wielkich dębowych beczkach, w których potem dojrzewa kolejnych 10 miesięcy. Trunek o średniej ciężkości, dobrze zrównoważony o aromatach wiśni i jagód. W smaku szczypta przypraw, dojrzałe taniny, zacnej długości finisz
Blaufränkisch Kirchholz Alte Reben, Weninger 0,75 l 2013 Mittelburgenland, Austria
Najstarsze krzewy winnicy Kirchholz mają po 80 lat i dają winom znakomitej jakości aromaty, ogromną koncentrację i pełne ciało. W zapachu akcenty czarnej porzeczki, wiśni, wędzonej śliwki, kakao, cynamonu i czarnego pieprzu. Wino o wielkiej złożoności, dużej masie, trafnie uzupełnione 16-miesięcznym dojrzewaniem w wielkich dębowych beczkach. Arcydzieło
Zweigelt Raga, Weninger 0,75 l 2009 Mittelburgenland, Austria
Raga – to osłonięta lasem winnica, usytuowana na dobrze przepuszczalnym piasku z domieszką wapienia. Rosną tam 35-letnie krzewy o niskiej wydajności. Produkcja wina bazuje na fermentacji z naturalnymi drożdżami oraz 15-dniowej maceracji, Dojrzewanie w dębowych beczkach przez 20 miesięcy uszlachetnia trunek. W kieliszku głęboka czerwień wpadająca w refleksy fioletu. Aromaty czerwonych owoców, przypraw i ziół. Bardzo eleganckie taniny. Doskonała równowaga, pełne ciało i znakomity finisz
Vinoterra Saperavi, Schuchmann 0,75 l 2011 Kakheti, Gruzja
Wino robione najstarszą znaną ludzkości metodą: fermentowanie w glinianych, zakopanych w ziemi, gruzińskich amforach zwanych qvevri. Bardzo ciemne w barwie, rubinowo – purpurowe, bardzo gęste. Złożony bukiet trunku opiera się na aromatach wiśni, śliwek, granatów, korzennych przyprawach ale też tytoniu i orzechów. Wino jest złożone i wielowymiarowe. Ciężka owocowa materia zrównoważona dobrą kwasowością. W ustach zachwycają bogate, doskonale dojrzałe taniny, umiejętnie uzupełnione lekkimi nutami beczkowymi
Merlot The Velvet DEvil, Charles Smith 0,75 l 2012 Columbia Valley, Washington State, Stany Zjednoczone
Kalifornijczyk Charles Smith, kiedyś manager zespołu The Ravonettes, mocno celebrował każdy koncert zafascynowany coraz bardziej kulturą europejską, a najbardziej francuską. Obecnie po studiach enologicznych, producent wybitnych win podkreślających jego miłość do trunków Burgundii i Doliny Rodanu. Oto jego Aksamitny Merlot. W winie bogactwo ciemnych czereśni, śliwki, lukrecji, cedru oraz anyżu. W smaku dużo owoców oraz niepowtarzalność subtelnych tanin. Długi i obfity finisz. Wspaniałe i nieszablonowe, dalekie od kalifornijskiej komercji
K Northridge Merlot, K Vintners, Charles Smith 0,75 l 2011 Wahluke Slope, Washington State, Stany Zjednoczone
Poważna wizja wina, gdzie efekt został wysoko doceniony przez Roberta Parkera – 94 pkt. Mała parcela i precyzyjna winifikacja dają wino, które tworzy historię. Po odpowiednim napowietrzeniu wielowymiarowość wina prowokuje do dialogu. Grafit, kakao, mleczna czekolada, espresso i długa lista przypraw ukazują moc i treść. Rozmowa nie ma końca… Wino obfite, tęgie, krągłe, ale utrzymane w ryzach dzięki mocnej kwasowości. Charles Smith rządzi
Satellite Pinot Noir, Spy Valley 0,75 l 2013 Marlborough, Nowa Zelandia
Moc czerwonego wina w Nowej Zelandii polega głównie na szczepie Pinot Noir. W zapachu moc czereśni, śliwek, aromatów przypraw i suszonych owoców. Na podniebieniu dużo harmonii z wcześniejszą odczuwalnością owocu. Znakomita równowaga w nutach dębowych, bogactwo struktury z podkreśloną kwasowością. Wino o dużym potencjale i atrakcyjne złożoności, na długo pozostaje w pamięci
Adobe Reserva Syrah, Emiliana 0,75 l 2013 Rapel Valley, Chile
Wino, którego smak cieszyć może podniebienie w trakcie lunchu lub niezobowiązującej kolacji. Cechują go aromaty dojrzałych owoców leśnych oraz subtelna nuta czarnego pieprzu – to kompozycja zapachowa typowa dla szczepu Syrah. Kilkumiesięczne dojrzewanie w dębowych beczkach przyczyniło się do wzmocnienia struktury i subtelnych tanin wina
Gran Reserva Novas, Emiliana 0,75 l 2012 Colchagua Valley, Chile
To średnio ciężkie, optymalnie dojrzałe już wino, przez 12 miesięcy uszlachetniane było w dębowych baryłkach. W aromatach dominują owoce leśne oraz czarna porzeczka, towarzyszą im akcenty wanilii i toffi. W ustach pełne, niezwykle przyjemne i eleganckie, jedwabiste taniny z długą intensywną końcówką. Struktura wina jest miękka i zarazem obfita
Gran Reserva, Tierra Nueva 0,75 l 2010 Rapel Valley, Chile
Mistrzowska kompozycja Carmenere i Caberneta. Kompleksowa i finezyjna o gęstym bukiecie. Obfituje w ciemne, dojrzałe owoce, karmel, tytoń i wędzone drewno. W ustach wciąż potężna z doskonałymi taninami i eleganckim finiszem. Dzięki bardzo rygorystycznej selekcji gron zachwyca precyzją i dojrzałością smaku. Wyjątkowa Gran Reserva będąca popisowym winem kolekcji Tierra Nueva
Coyam, Emiliana 0,75 l 2011 Colchagua Valley, Chile
Zamysł na to wino stanowił kupaż szeregu odmian, głównie Syrah i Carmenere, autorstwa Alvaro Espinozy – utalentowanego enologa win naturalnych. Swoim dziełem Espinoza nawiązuje do francuskiego Chateauneuf-du-Pape, o złożonym i bogatym charakterze. Coyam to moc aromatów cedru, tytoniu, rozmarynu i leśnych owoców wzbogaconych nutami dymu. W ustach wino jest soczyste, ze słodkimi i dojrzałymi taninami podkreślającymi precyzyjny balans struktury oraz wybitną miękkość aromatów. Świeże i eleganckie, z długim zakończeniem
Malbec, Manos Negras 0,75 l 2013 Uco Valley, Mendoza, Argentyna
Szczep Malbec to ikona argentyńskiego winiarstwa. Wino wyróżnia się dużą soczystością oraz indywidualnym stylem. Intensywny i głęboko rubinowy kolor zapowiada poważny charakter. W nosie lekko pikantne, trochę pieprzu, śliwki, przypraw oraz wybijająca się mocno obecność owoców leśnych. Podniebienie ukazuje prawdziwy styl tego wina, które jest pełne i prężne, subtelne, ale też z pazurem
Pinot Noir Red Soil Select, Manos Negras 0,75 l 2011 Rio Negro, Patagonia, Argentyna
Zaskakująca elegancja owocowego charakteru Pinot Noir, w rozgrzewającej wersji wina argentyńskiego. Atrakcyjna interpretacja klasycznej, europejskiej odmiany. Trunek gęsty i skoncentrowany, bogaty i muskularny. Mocna konstrukcja wina wynika z dużego ograniczenia zbiorów oraz wysokiej zawartości żelaza w glebie małego siedliska Anelo, tuż obok Nequem, w Patagonii. Wino prezentuje szlachetne aromaty czerwonych owoców, przypraw korzennych, ziół i cappuccino
Quimay Malbec/Cab. Sauvignon, Manos Negras 0,75 l 2011 Rio Negro, Patagonia, Argentyna
Połączenie fantastycznych szczepów pochodzących z krańca pustynnej Patagonii, gdzie winorośl daje z siebie dosłownie wszystko, aby powstałe winogrono było pełne witalności. Dużo charakteru i bogactwa. Esencjonalne, mięsiste i mocne. Miękkość Malbec jest tu uzupełniona strukturą Cabernet Sauvignon. Zapach wina to czysta czarna i czerwona porzeczka, jeżyny oraz cynamon i anyż. Dużo zgrabnego owocu w wyrazistym, długim posmaku
Cebernet Franc Zaha, Manos Negras 0,75 l 2012 Atramira, Mendoza, Argentyna
Alejandro Sejanovich, główny enolog i właściciel Manos Negras, zbierał swoje doświadczenie u słynnego producenta Catena Zapata. Teraz pracuje na własny rachunek, realizując marzenia o swojej winnicy. Jednym z jego celów jest zmiana postrzegania odmiany Cabernet Franc. Sejanovich uważa ten szczep za idealny materiał do tworzenia wielkich win. Czy mu się udało, proszę się przekonać. Większość degustujących zgadza się z autorem. W winie Zaha urzeka piękna paleta ziół, obecność aromatów dojrzałych czerwonych owoców oraz bardzo poważna struktura. Obfitość owocu, szlachetne taniny oraz bogactwo kompozycji daje dużo radości i spełnienia
Alazani Valley, Schuchmann 0,75 l NV Kakheti, Gruzja
Wino półsłodkie, łatwe w piciu. W aromatach dominują akcenty brzoskwini, moreli i gruszki. W smaku delikatna kwasowość, wtopiona w naturalną słodycz
Gros Manseng Melody, Mas Janeil 0,75 l 2013 Gascogne, Francja
Wino ze szczepu Gros Manseng uwodzi subtelną słodyczą i aromatami egzotycznych owoców. Produkowane jest z bardzo dojrzałych winogron, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne i zawiera naturalne cukry gronowe. W smaku jest lekkie o łagodnej słodyczy i delikatnej kwasowości
Moscato d’Asti, L’Armangia 0,75 l 2014 Piemonte, Włochy
Lekkie wino ze szczepu Muscat zachwyca aromatem brzoskwiń i owoców liczi. W smaku jest słodkie, z wyczuwalnymi bąbelkami CO2. Zawartość naturalnego cukru gronowego oraz niskie stężenie alkoholu jest wynikiem przerwania fermentacji. W smaku delikatna słodycz i drobne bąbelki nadają winu finezyjnego charakteru
Moscatel de la Marina, Enrique Mendoza 0,75 l 2014 Alicante, Hiszpania
Wino słodkie produkowane z ekstremalnie dojrzałych winogron ze szczepu Moscatel. W ustach jest gęste i oleiste, wyraźnie słodkie z lekką kwasowością i rozgrzewającym alkoholem. Zapach geranium, herbaty, brzoskwini i dojrzałej gruszki
Kindzmarauli, Schuchmann 0,75 l 2011 Kakheti, Gruzja
Kindzmarauli to zarazem nazwa apelacji jak i pochodzącego z niej słodkiego czerwonego wina. W zapachu dużo pestkowych owoców z wiśnią i czereśnią na czele, podkreślonych nutami przyprawowymi. W smaku rozpoznać można skórę, dym i czekoladę. Jest gęste, pełne, wręcz lekko likierowe z wyczuwalną cierpkością
Riesling Auslese, Huber 0,375 l 2013 Traisental, Austria
Riesling, dość często szczyty ekspresji osiąga w słodszych wydaniach. Tak też się dzieje w tym przypadku. W zapachu mnóstwo kwiatów i owoców – od brzoskwiń i moreli, przez mandarynki, aż do grejpfrutowej skórki. Odnajdziemy tu również akacjowy miód, a wszystko podkreślone jest fantastyczną kwasowością, dającą zdumiewającą świeżość i łatwość picia tego słodkiego wina
Tokaj NLH Katinka, Patricius 0,375 l 2012 Tokaj, Węgry
Listopadowy zbiór całych kiści, częściowo pokrytych szlachetną pleśnią, daje bogactwo aromatów i smaków. Suszone morele, mandarynka, brzoskwinia i ciemny miód na pierwszym planie, w tle migdały i anyż. Słodycz równoważona wysoką kwasowością. Smak kompleksowy i jedwabiście gładki. Wino na poziomie czteroputtonowago aszu, dojrzewało przez 6 miesięcy w dębowych baryłkach. Wrażenie zarówno bogactwa jak i równowagi, podkreślone znakomitej długości finiszem
Eiswein Christnacht, Weingut Lehner 0,375 l 2003 Südsteiermark, Austria
Znakomity przykład wina lodowego. Charakter odmiany Grüner Veltliner nadaje winu znakomitą kwasowość, która jest tłem dla całej masy aromatów. W nosie skórka mandarynki, biała brzoskwinia, rodzynki, figi oraz prażone migdały. Fantastyczna równowaga pomiędzy kwasowością i słodyczą. Finisz wspaniały i niesłychanie trwały
Envoy Riesling, Spy Valley 0,75 l 2011 Marlborough, Nowa Zelandia
Wino pochodzi z jednej parceli winnicy o wdzięcznej nazwie D-Block, rozpoznanej jako idealne terroir dla pełnego ekspresji szczepu Riesling. Wino półsłodkie, charakteryzujące się subtelnymi aromatami limonki, cytryny i zielonego jabłka, z przyjemną nutą mokrych kamieni rzecznych w tle. Zwarta struktura oferuje niepowtarzalną równowagę cukru i kwasowości. Wino wyjątkowo atrakcyjne o urzekającej głębi i finezji
Les Charmilles de Tour Blanche 0,75 l 2009 Sauternes, Francja
Produkcja win w regionie Sauternes bazuje na zjawisku pokrywania się gron szlachetną pleśnią. Efekt ten występuje w kilku zaledwie miejscach na świecie. W rezultacie ataku pleśni, grona tracą ponad połowę wody, zamieniając się na krzewach w rodzynki. Z takiego surowca powstają słodkie i aromatyczne wina, których naturalny gronowy cukier idealnie komponuje się z wyczuwalną kwasowością. W aromatach odkryć można tutaj gruszkę, owoc liczi, dżem z moreli i nutę geranium
Zieregg TBA, Tement 0,375 l 2013 Traisental, Austria
Niezwykła, niespotykana butelka: wino botrytyzowane z czystego Sauvignon Blanc. Wspaniale owocowe z brzoskwinią, marmoladą agrestową i ananasem na czele, uzupełniona sporą dawką korzennych przypraw. Potężna dawka aromatów znajduje odbicie w niesamowitej gęstości wina. Ogromna słodycz perfekcyjnie zrównoważona znakomitą kwasowością. Arcydzieło wśród win słodkich
Tokaj 5 Puttonyos Aszú, Patricius 0,50 l 2004 Tokaj, Węgry
Niesłychana elegancja przy tak poważnym ciele i ogromnej dawce aromatów. W nosie atak w postaci herbaty, miodu spadziowego, suszonej moreli i pigwy, następnie jesienne liście, korzenne przyprawy, a w tle lawenda i rozmaryn. Znakomita ekspresja dzięki selekcji gron pokrytych szlachetną pleśnią. Wino kompletne, dopracowane. Wkomponowana w strukturę kwasowość równoważy moc słodyczy, a znakomity finisz jest gładki jak jedwab
Bogaty wybór win. Zapytaj kelnera o kartę win.
WINA MUSUJĄCE
89 PLNWINA MUSUJĄCE / SPARKLING WINES
Wino musujące o świeżym, owocowym charakterze. Zachwyca autentycznością i bezpretensjonalną stylistyką. Delikatne, krągłe i długo utrzymujące się bąbelki są nośnikiem aromatów jabłek, żółtej śliwki mirabelki, a także kwiatów wiśni i lipy
70 PLN
95 PLN
105 PLN
105 PLN
110 PLN
170 PLN
205 PLN
275 PLNWINA BIAŁE / WHITE WINES
Muscat to białe, wytrawne wino gronowe o subtelnym aromacie kwiatu lipy i pomarańczy. Odpowiednie do białych mięs, łagodnych serów i oliwek.
80 PLN
80 PLN
50 PLN
110 PLN
120 PLN
130 PLN
75 PLN
80 PLN
Gavi La Fornace, Cinzia Bergaglio 0,75 l 2013
70 PLN
75 PLN
85 PLN
120 PLN
60 PLN
115 PLN
75 PLN
105 PLN
120 PLN
80 PLN
105 PLN
80 PLN
85 PLN
95 PLN
105 PLN
Grüner Veltliner Alte Reben Reserve, Nigl 0,75 l 2013
114 PLN
95 PLN
75 PLN
60 PLN
50 PLN
70 PLN
120 PLN
60 PLN
95 PLN
95 PLN
105 PLN
160 PLN
80 PLNWINA RÓŻOWE / ROSE WINES
69 PLNWINA CZERWONE / RED WINES
80 PLN
80 PLN
50 PLN
85 PLN
115 PLN
160 PLN
170 PLN
170 PLN
185 PLN
185 PLN
310 PLN
75 PLN
110 PLN
160 PLN
170 PLN
330 PLN
Barolo Vig. Chiniera, Elio Grasso 0,75 l 1997
380 PLN
480 PLN
Puglia, Włochy
65 PLN
150 PLN
120 PLN
160 PLN
160 PLN
180 PLN
480 PLN
1100 PLN
1000 PLN
60 PLN
100 PLN
195 PLN
225 PLN
Amarone della Valpolicella, Le Ragose 0,75 l 2006
260 PLN
320 PLN
60 PLN
115 PLN
115 PLN
150 PLN
180 PLN
80 PLN
120 PLN
70 PLN
80 PLN
100 PLN
105 PLN
180 PLN
180 PLN
195 PLN
75 PLN
120 PLN
120 PLN
105 PLN
95 PLN
260 PLN
85 PLN
60 PLN
70 PLN
115 PLN
110 PLN
80 PLN
105 PLN
110 PLN
175 PLNWINA SŁODKIE / SWEET WINES
50 PLN
50 PLN
75 PLN
75 PLN
75 PLN
120 PLN
95 PLN
100 PLN
105 PLN
120 PLN
180 PLN
180 PLN
Wina butelkowe
Bogaty wybór win. Zapytaj kelnera o kartę win.
Polecamy wyjątkowe piwo czeskie